Miso z jabłkiem i kasztanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1876
Miso z jabłkiem i kasztanem
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 70 g pasty miso
  • 4 jadalne kasztany
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 szklanka wody
  • 1 słodkie jabłko
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka miętę oraz kasztany umyć i osączyć z wody. Pastę miso pokroić na porcje, przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić i przełożyć na talerz. Kasztany jadalne przełożyć do rondla, zalać je 3 szklankami wody i od chwili zagotowania gotować je przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do miso na talerzu. Jabłko przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników. Wszystko skropić olejem z pestek winogron i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów