Roladki z kurczaka i brokuła
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1301
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 brokuły
- 2 jajka
- 1 zielona, młoda cukinia
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuły oraz cukinię umyć i osączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić.
Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i nałożyć na nie ugotowane wcześniej brokuły. Mięso z warzywami doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zawinąć w rulony.
Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie rulony z mięsem i brokułem obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju do miękkości mięsa na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i dodać do cukinii na talerzu.
Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i nałożyć na nie ugotowane wcześniej brokuły. Mięso z warzywami doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zawinąć w rulony.
Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie rulony z mięsem i brokułem obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju do miękkości mięsa na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i dodać do cukinii na talerzu.
Komentarze (0)