Sakiewki z krewetkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2111
Sakiewki z krewetkami
fot. bhofack2 / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • Na farsz:
  • 400 g mrożonych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 400 ml sosu słodko-kwaśnego chili z ananasem
  • 1 por
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę kolendry i czerwoną papryczkę chili umyć i odsączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać razem z natką kolendry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: krewetki rozmrozić, oczyścić je z części niejadalnych i drobno pokroić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przygotowane wcześniej krewetki i natkę zielonej kolendry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.

Wszystko zakręcić w sakiewki, związać listkami pora i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Sakiewki smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i podawać z sosem słodko-kwaśnym chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów