Rogaliki orzechowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4812
Składniki:
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g mąki
- 150 g masła
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Orzechy zemleć. Z mąki, żółtek, cukru, orzechów i masła zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć, podzielić na 4 części. Uformować 4 wałeczki o średnicy 1,5 cm. Wałeczki pokroić na kawałki długości 6-7 cm, spłaszczyć na końcach i nadać im kształt rogalików. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zamiast orzechów włoskich można oczywiście do ciasta dodać inne orzechy lub migdały.
Komentarze (0)