Rogaliki orzechowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4812

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • 150 g masła
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

Orzechy zemleć. Z mąki, żółtek, cukru, orzechów i masła zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć, podzielić na 4 części. Uformować 4 wałeczki o średnicy 1,5 cm. Wałeczki pokroić na kawałki długości 6-7 cm, spłaszczyć na końcach i nadać im kształt rogalików. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zamiast orzechów włoskich można oczywiście do ciasta dodać inne orzechy lub migdały.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów