Rogaliki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3172
Rogaliki
fot. Slippy Slappy / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 1 całe jajko
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 5 dkg drożdży
  • dowolny dżem lub powidła

Opis przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w ścierkę i włożyć do naczynia z zimną wodą (woda w całości powinna przykryć ciasto). Czekamy aż ciasto wypłynie. Po wypłynięciu ciasto rozwijamy ze ścierki, podsypujemy stolnicę mąką i chwilę przegniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 równych części, każdą z tych części wałkujemy na koło dzieląc każde koło promieniście na 8 części. Na każdą część kładziemy powidła i zwijamy rogaliki. Piec ok. 15-20 min, posypać pudrem.
Bardzo szybko znikają.

Autor: figusia

Komentarze (4)

hehe, znikają szybko, oj znikają :)

Jak to możliwe że ciasto mam zawinąć w ścierkę i ono ma wypłynąć??? Tego tylko nie kapuję:) Muszą być pyszne:)

tak,tak,ciasto zawijamy w ścierkę i wkładamy do miski z zimną wodą tak aby w całości było zanurzone. Po około1/2 h ciasto zacznie wypływać,to jest możliwe

TYCH ROGALIKOW NIE TRZEBA WKLADAC DO WODY MOZNA ZAGNIESC CIASTO I WSTAWIC DO CIEPLEGO NP. OBOK KALORYFERA I CZEKAC AZ CIASTO WYROSNIE JA JE TAK ROBIE ALE WOWCZAS ROBI SIE JE TROCHE DLUZEJ MOZNA TEZ ZAMIAST MLEKA DODAC OPAKOWANIE 200ml KWASNEJ SMIETANY(WOWCZAS DAJEMY 1/2 KOSTKI PALMY) JA JE TEZ TAK ROBIE JEST TO JEDEN ZE SPRAWDZONYCH PRZEPISOW ZAWSZE SIE UDAJA I SA BARDZO SMACZNE

Podobne przepisy

Więcej przepisów