Pstrąg z ziemniakami, jabłkami i moidem spadziowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1243
Pstrąg z ziemniakami, jabłkami i moidem spadziowym
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z pstrąga
  • 150 ml miodu spadziowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jabłka Lobo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej natki pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość zalać miodem spadziowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Filety rybne oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ugotowane wcześniej ziemniaki, doprawić je do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów