Polenta z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2265
Składniki:
- 200 ml sosu pomidorowego
- 10 g tartej mozzarelli
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- Na polentę:
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 l wody
- 0,5 kg mąki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z sosem pomidorowym.
Przygotować polentę: zagotować 1 l wody z solą na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Kiedy składniki zgęstnieją, zmniejszyć ogień i gotować do czasu wyparowania całej wody ze składników (należy uważać, aby składniki się nie przypaliły). Potem wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone składniki wyciągnąć łopatką i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, posypać tartą mozzarellą, natką zielonej pietruszki i zalać sosem pomidorowym z czosnkiem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ser roztopi się całkowicie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Przygotować polentę: zagotować 1 l wody z solą na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Kiedy składniki zgęstnieją, zmniejszyć ogień i gotować do czasu wyparowania całej wody ze składników (należy uważać, aby składniki się nie przypaliły). Potem wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone składniki wyciągnąć łopatką i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, posypać tartą mozzarellą, natką zielonej pietruszki i zalać sosem pomidorowym z czosnkiem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ser roztopi się całkowicie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)