Polenta z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2265
Polenta z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 10 g tartej mozzarelli
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • Na polentę:
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 l wody
  • 0,5 kg mąki kukurydzianej

Opis przygotowania:

Grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z sosem pomidorowym.

Przygotować polentę: zagotować 1 l wody z solą na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Kiedy składniki zgęstnieją, zmniejszyć ogień i gotować do czasu wyparowania całej wody ze składników (należy uważać, aby składniki się nie przypaliły). Potem wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone składniki wyciągnąć łopatką i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, posypać tartą mozzarellą, natką zielonej pietruszki i zalać sosem pomidorowym z czosnkiem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ser roztopi się całkowicie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów