Boczek duszony w winie z polentą, warzywami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2051
Boczek duszony w winie z polentą, warzywami i serem
fot. aSIMULAtor / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 350 g surowego boczku
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 4 zielone fasolki szparagowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Polenta:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo stopniowo mąkę kukurydzianą. Składniki mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do twarogu sernikowego, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do polenty na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać boczek, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem i lekko go przyrumienić z obu stron. Potem wlać do tego wino wytrawne, dodać pokrojoną marchew, fasolkę szparagową i dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko polać sosem z duszenia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów