Boczek duszony w winie z polentą, warzywami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 350 g surowego boczku
- 400 g twarogu sernikowego
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 4 zielone fasolki szparagowe
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- Polenta:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo stopniowo mąkę kukurydzianą. Składniki mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do twarogu sernikowego, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do polenty na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać boczek, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem i lekko go przyrumienić z obu stron. Potem wlać do tego wino wytrawne, dodać pokrojoną marchew, fasolkę szparagową i dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko polać sosem z duszenia.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo stopniowo mąkę kukurydzianą. Składniki mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do twarogu sernikowego, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do polenty na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać boczek, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem i lekko go przyrumienić z obu stron. Potem wlać do tego wino wytrawne, dodać pokrojoną marchew, fasolkę szparagową i dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko polać sosem z duszenia.
Komentarze (0)