Polędwica wołowa z pieczarkami w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 453
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej
- 200 g pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnego maku
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki dodać miękkie masło, wlać zimną wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pieczarki umyć, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Następnie polędwicę wołową wysmarować pozostałym olejem, oprószyć ją sypią soli, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym rozmarynem i smażyć z każdej strony do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wysmarować musztardą.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu wyłożyć na nie usmażone wcześniej pieczarki z czosnkiem i dodać do usmażone całe mięso. Całość owinąć ciastem, wysmarować rozpuszczonym masłem i posypać makiem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.
Następnie polędwicę wołową wysmarować pozostałym olejem, oprószyć ją sypią soli, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym rozmarynem i smażyć z każdej strony do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wysmarować musztardą.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu wyłożyć na nie usmażone wcześniej pieczarki z czosnkiem i dodać do usmażone całe mięso. Całość owinąć ciastem, wysmarować rozpuszczonym masłem i posypać makiem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)