Placki warzywne

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1510
Placki warzywne
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 zielona cukinia
  • główka sałaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Pomidory oraz cukinię pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników w misce. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym wbić do nich jajko i utłuc tłuczkiem. Ubite składniki oprószyć pieprzem, wymieszać z pokrojonymi wcześniej warzywami i uformować z tego ręcznie małe placki. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów