Placki twarogowe z miodem i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1447
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 0,5 szklanki czerwonej porzeczki
- gałązki świeżej mięty do dekoracji
- Na ciasto:
- 200 g chudego sera twarogowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Owoce oraz mięte umyć i odsączyć wody. Brzoskwinie obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego ser twarogowy, wlać jogurt i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na niego przygotowane ciasto.
Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać miodem, udekorować owocami i świeżą miętą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego ser twarogowy, wlać jogurt i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na niego przygotowane ciasto.
Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać miodem, udekorować owocami i świeżą miętą.
Komentarze (0)