Pita z fetą i karmelizowaną cebulą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2397
Pita z fetą i karmelizowaną cebulą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g sera feta
  • 4 chlebki pita
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • Na karmelizowaną cebulę:
  • 200 ml wody
  • 100 ml czerwonego wina (może być słodkie)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 czerwonych cebul
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe i wlać wino czerwone. Całość przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Do duszonych wlać ocet balsamiczny, wodę, sok z cytryny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Szczypiorek pokroić drobno. Ser feta pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, następnie kubkiem wyciąć w nich krążki i przełożyć na rozgrzaną, drugą patelnię bez tłuszczu. Chlebki smażyć przez 40 sekund z obu stron, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na usmażoną pitę nałożyć przygotowaną wcześniej, karmelizowaną cebulę oraz pokrojoną paprykę i ser feta. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów