Pisto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3353
Pisto
fot. hashc0de / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • natka jarmużu do przybrania
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i również pokroić w cienkie plastry. Pokrojone zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę cukinię i bakłażana. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Do smażonych składników wbić jajka, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białko jaj się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów