Pikle z kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4493
Pikle z kapusty
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 żółte papryki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki cukru
  • Na zalewę:
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować. Marchew zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion i pokroić (czerwona w cienkie plastry, a chili w krążki). Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć razem do miski, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 60 minut. Po tym czasie przełożyć je do słoików.

Przygotować zalewę: olej przelać do rondla i zmieszać z octem. Wsypać do tego cukier, sól, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gorącą zalewą zalać składniki w słoikach i zakręcić pokrywki. Zakręcone włożyć do garnka zalanego do połowy wodą i zagotować. Gotowe wyciągnąć i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów