Roladki serowo-mięsne z sosem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 762
Roladki serowo-mięsne z sosem
fot. iuliia_n (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g startego sera Gouda
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego starty ser Gouda, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wymieszać. Całość przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto i zawinąć w jeden, długi rulon.

Następnie ostrym nożem pokroić rulon w plastry o szerokości 1,5 cm, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju łyżka cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Czosnek obrać ze skórki, posiekać drobno i przełożyć do miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli i suszone oregano. Całość zalać jogurtem naturalnym, wymieszać, przełożyć do miseczek i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów