Pasta bakłażanowo-sezamowa ze śmietaną i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1481
Pasta bakłażanowo-sezamowa ze śmietaną i orzechami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz biały
  • Pasta:
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Bakłażany oraz miętę umyć, osączyć z wody i dokładnie osuszyć. Bakłażany przekroić na połówki i wydrążyć z nich nasiona. Miętę drobno posiekać.

Przygotować pastę: pokrojone bakłażany przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż ich skórka zacznie się marszczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i zeskrobać miąższ łyżeczką do miksera. Następnie do miąższu w mikserze dodać pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek i posiekaną wcześniej miętę. Całość zalać oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną czerwoną papryką, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do szklanek.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę i dodać ją do całości. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów