Papryka faszerowana grzybami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4250
Składniki:
- 4 duże, czerwone papryki
- 160 g ryżu
- 15 dag świeżych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 4 łyżki startego sera
- szczypta chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 10 minut. Wymieszać z ugotowanym ryżem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki, chili, solą i pieprzem.
Papryki umyć, każdej odciąć górę, dokładnie wyczyścić z nasion i sparzyć we wrzątku. Wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, podlać szklanką bulionu. Przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Odkryć, na każdej położyć plaster pomidora i posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze ok. 10-15 minut.
Papryki umyć, każdej odciąć górę, dokładnie wyczyścić z nasion i sparzyć we wrzątku. Wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, podlać szklanką bulionu. Przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Odkryć, na każdej położyć plaster pomidora i posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze ok. 10-15 minut.
Komentarze (0)