Papryka faszerowana grzybami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4250
Papryka faszerowana grzybami

Składniki:

  • 4 duże, czerwone papryki
  • 160 g ryżu
  • 15 dag świeżych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki startego sera
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 10 minut. Wymieszać z ugotowanym ryżem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki, chili, solą i pieprzem.

Papryki umyć, każdej odciąć górę, dokładnie wyczyścić z nasion i sparzyć we wrzątku. Wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, podlać szklanką bulionu. Przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Odkryć, na każdej położyć plaster pomidora i posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze ok. 10-15 minut.

Autor: mateusz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów