Papad

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 14146
Papad
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową oraz z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać ze sobą. Następnie dodać do tego mielone nasiona kozieradki oraz gorczycy, mieloną paprykę chili, sól, wlać olej sezamowy, letnią wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1,5 mm. i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić.

Komentarze (1)

Złe proporcje, nie da się walkowac i niewiele wspólnego ma z prawdziwym papadamem.