Papad
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 14146
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki pszennej do podsypania
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową oraz z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać ze sobą. Następnie dodać do tego mielone nasiona kozieradki oraz gorczycy, mieloną paprykę chili, sól, wlać olej sezamowy, letnią wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1,5 mm. i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić.
Komentarze (1)
Złe proporcje, nie da się walkowac i niewiele wspólnego ma z prawdziwym papadamem.