Panacotta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 6674
Panacotta
fot. pj.carlos / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek soku porzeczkowego
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 laska esencji waniliowej
  • 1 skorka z cytryny
  • bita śmietana w spraju
  • kilka listków mięty

Opis przygotowania:

Do dużego garnka wlać śmietanę, wymieszać z mlekiem (0,5 szklanki zostawić do namoczenia żelatyny), następnie dodać do tego umytą i pokrojoną drobno skórkę z cytryny i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, nakryć pokrywką i odstawić na 1 godzinę do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w mleku i poczekać, aż napęcznieje. Ostygłe mleko ze śmietaną postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia, wlać namoczoną żelatynę, dodać cukier i esencję waniliową. Całość dobrze ubić na sztywną masę, przelać do foremek i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Zastygnięta panacottę wyciągnąć z lodówki, wyłożyć na talerz, na środek wycisnąć bitą śmietanę i udekorować listkami mięty. Wszystko zalać sokiem porzeczkowym.

Komentarze (0)