Pączki kokosowe z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1876
Pączki kokosowe z bitą śmietaną
fot. Phil Denton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego do ciast

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze, po czym ściągnąć z pary. Mąkę z solą przesypać do większej miski i dodać do tego ubite składniki nad parą. Wlać do całości roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe, małe kawałki i uformować z nich ręcznie kulki. Podsypać je mąką i pozostawić przez 10 minut.

Następnie kulki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, na gorąco obtoczyć wiórkami kokosowymi i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu naciąć je nożem.

Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć w miejsce rozcięcia pączków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów