Muffinki z bitą śmietana i porzeczkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2390
Składniki:
- 30 g czerwonej porzeczki
- 1 gotowa bita śmietana w spraju
- Na ciasto:
- 250 g maki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 75 ml oleju
- 70 dag cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę. Olej wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i połączyć z mąką. Dodać do tego jajka, jogurt i 2 łyżki masła, a następnie wyrobić elastyczne ciasto. Ciastem napełnić wysmarowane masłem foremki, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z foremek, lekko przestudzić, przekroić w poprzek i nałożyć bitą pianę. Porzeczki dobrze opłukać zimna wodą, namoczyć w soku z limonki i obsypać cukrem pudrem. Część z nich położyć na pianę i przykryć przekrojoną połową ciasta, a pozostałymi porzeczkami udekorować talerz przed podaniem.
Komentarze (0)