Omlet warzywny
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 996
Składniki:
- 6 jaj
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 zielona słodka papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 brokuł
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać do naczynia żaroodpornego. Dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i ugotowanego brokuła. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)