Okra smażona

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4228
Okra smażona
fot. adie reed / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g okry (ketmia jadalna)
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag tłuczonych pistacji
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 główka sałaty
  • oliwa do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na drugi talerz i wymieszać z tłuczonymi pistacjami. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do sałaty. Pomidora pokroić w ćwiartkę i dodać do składników. Okrę przeciąć w środkowej jej części, usunąć nasiona i nadziać sparzonymi wrzątkiem rodzynkami. Całość namoczyć w jajku, potem w mące z pistacjami i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanej, głębokiej oliwie. Usmażona osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Wszystko polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów