Mintaj z warzywami i pieczarkami w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2227
Mintaj z warzywami i pieczarkami w sosie
fot. Phil Denton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 4 filety z mintaja
  • 4 pieczarki
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, pieczarki oraz filety z mintaja umyć i osączyć z wody. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i pieprzem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą. Filety z mintaja panierować w roztrzepanych jajkach, mące kukurydzianej i smażyć je w 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu rybę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, 2 marchewki zetrzeć do ryby na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a pozostałe 2 marchewki pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion, z czego 1 paprykę pokroić na małe kawałki i dodać do składników z rybą, a kolejną paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej marchwi. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchew i pokrojone pieczarki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu razem do chwil, aż zmiękną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem, polać sosem chili i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów