Mintaj z awokado w sosie jogurtowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2570
Mintaj z awokado w sosie jogurtowym
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego mintaja
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 czerwona papryka
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Awokado, paprykę oraz bazylię umyć i osaczyć z wody. Kilka listków bazylii pokroić w cieniutką słomkę, a resztę pozostawić w całości do dekoracji ryby. Awokado obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Mintaja rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu białego i przełożyć na sito naczynia do gotowania na patrze, zalanego do połowy wodą. Składniki postawić na średnim ogniu i zagotować, po czym od chwili zagotowania wody w naczyniu, rybę gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć ją z sita i przełożyć na talerz. Do ryby dodać pokrojone wcześniej awokado i bazylię.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać musztardę Dijon i wlać jogurt. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Gotowym sosem polać całość.

Wszystko udekorować pokrojoną papryką i listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów