Mintaj z awokado w sosie jogurtowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2570
Składniki:
- 400 g mrożonego mintaja
- 2 dojrzale awokado
- 1 czerwona papryka
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz biały
- Sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Awokado, paprykę oraz bazylię umyć i osaczyć z wody. Kilka listków bazylii pokroić w cieniutką słomkę, a resztę pozostawić w całości do dekoracji ryby. Awokado obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Mintaja rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu białego i przełożyć na sito naczynia do gotowania na patrze, zalanego do połowy wodą. Składniki postawić na średnim ogniu i zagotować, po czym od chwili zagotowania wody w naczyniu, rybę gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć ją z sita i przełożyć na talerz. Do ryby dodać pokrojone wcześniej awokado i bazylię.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać musztardę Dijon i wlać jogurt. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Gotowym sosem polać całość.
Wszystko udekorować pokrojoną papryką i listkami świeżej bazylii.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać musztardę Dijon i wlać jogurt. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Gotowym sosem polać całość.
Wszystko udekorować pokrojoną papryką i listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)