Mątwa nadziewana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2517
Mątwa nadziewana
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 mrożone mątwy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • Nadzienie:
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g soi w zalewie
  • 4 listki świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Mątwy rozmrozić, oczyścić i pozbawić macek.

Przygotować nadzienie: soję osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego wiórki kokosowe, miętę i mielony imbir. Całość zmiksować na jednolitą masę i napełnić nią wnętrza mątw. Po napełnieniu spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby woda zakryła całość i i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz.

Potrawę skropić oliwą z oliwek i polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów