Makrela z sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 207
Makrela z sałatką
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 wędzone makrele
  • Sałatka:
  • 8 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Makrele wędzone pozbawić głowy oraz ogona, pokroić je w plastry o grubości 2 cm i przełożyć na talerz.

Przygotować sałatkę: wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Sałatę lodową i czerwoną podzielić na liście i przełożyć razem do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki, wymieszać i dodać do makreli na talerzu.

Przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów