Makaron zapiekany z serem i macą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1205
Makaron zapiekany z serem i macą
fot. TheGirlsNY / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu rurki
  • 100 g macy pszennej
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Macę pszenną pokruszyć na drobne kawałeczki do miski i zalać ją ciepłą wodą. Kiedy nasiąknie, odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody. Następnie makaron rurki wrzucić do rondla z gotującą się 1,5 l lekko osoloną wodą i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić na sicie i wymieszać go razem z tartym parmezanem oraz odciśniętą wcześniej macą pszenną. Wymieszane składniki przełożyć do odpowiednich kubeczków żaroodpornych, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z piekarnika, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów