Kurczak pieczony z marchewką i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 567
Kurczak pieczony z marchewką i ciecierzycą
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cały kurczak do 1,3 kg
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Marchew umyć, odsączyć z wody i pokroić ją w cienką słomkę. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Sprawionego kurczaka oprószyć przyprawą garam masala, solą oraz pieprzem i przełożyć w całości do brytfanki. Dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę i pokrojoną wcześniej marchew oraz cytrynę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w brytfance. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wymieszać je z olejem i polać tym całość. Dodać do tego gałązki świeżego tymianku. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów