Kołaczyki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1414

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki smażonej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki słodkich migdałów
  • 1 łyżka gorzkich migdałów
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Migdały obrać ze skóry i drobno posiekać. Masło ubić na śmietanę i połączyć z 4 jajkami, dodać migdały i mąkę. Wszystko dobrze utrzeć na pulchną masę. Wysmarować masłem blachę do pieczenia i nakładać na nią masę kupkami. Roztrzepać 2 żółtka w talerzu i posmarować nałożone kupki masy. Posypać je rodzynkami, skórką z cytryny i piec w temperaturze do 170 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć na talerz i podawać jak ostygną.

Komentarze (0)