
Karp w zaprawie octowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1973

Składniki:
- 2 filety z karpia (ok.1,5 kg)
- 100 ml oleju do smażenia
- 2 łyżki mąki
- Zalewa:
- 100 ml octu 10 %
- 100 ml wody
- 3 dkg cebuli
- 3 dkg marchwi
- 3 dkg pietruszki
- 3 dkg selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu niemielonego
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Opis przygotowania:
Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonki, obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotować zalewę, wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w plasterki. Do warzyw dolać wody, dodać liść laurowy, pieprz i zagotować. Doprawić solą, cukrem i zalać octem. Całość jeszcze raz zagotować i odstawić do przestygnięcia. Usmażonego karpia zalać zaprawą i włożyć na 15 minut do lodówki. Gotowego podajemy na zimno prosto z zaprawy.
Komentarze (0)