Kaczka z ziemniakami i sosem winogronowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2312
Kaczka z ziemniakami i sosem winogronowym
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos winogronowy:
  • 25 g zielonego winogrona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz mięso z kaczki umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać 1 łyżkę masła, pokrojony szczypiorek i razem ubić. Ubite wyłożyć na talerz. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem, solą, suszonym tymiankiem i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z patelni.

Przygotować sos winogronowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przetarty miąższ z winogron, tłuczone orzechy włoskie i wlać wino czerwone. Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zrumienione wcześniej mięso i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć wszystko z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów