
Dynia zapiekana z jabłkiem i wieprzowiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2835

Składniki:
- 40 g mięsa wieprzowego bez kości
- 20 g pieczarek
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki oleju
- 2 jabłka słodkie
- 2 ząbki czosnku
- 1 dynia piżmowa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię, jabłka i mięso umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na drobna kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać mięso, lekko zrumienić i dodać pieczarki. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać dynię i jabłka, zalać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)