
Jajka z parmezanem, rzodkiewką i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2011

Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 20 g tartego parmezanu
- 6 jajek
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- 1 kwiat gerbery do dekoracji
- pęczek rzodkiewki
- sól
Opis przygotowania:
Rzodkiewkę, umyć, osączyć z wody, odciąć liście i korzonki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Obrane przekroić na połówki i wyciągnąć z nich żółtka. Żółtka dodać do pokrojonej rzodkiewki, wsypać do tego tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki nałożyć w miejsca wyciągniętych żółtek i przełożyć na talerz. Całość zalać sosem sojowym, posypać mielona papryką chili i udekorować kwiatem gerbery.
Komentarze (0)