Gulasz warzywny z sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 341
Gulasz warzywny z sezamem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Następnie pokrojony wcześniej czosnek z cebulą zeszklić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę, startą marchew i ugotowaną fasolkę szparagową. Całość doprawić do smaku pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, suszonym tymiankiem, skropić sosem sojowym, wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Wtedy wszystko posypać sezamem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów