Flammkuchen z gruszką i rukolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 811
Flammkuchen z gruszką i rukolą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Gruszki oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Gruszki pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego jogurt i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5 mm.

Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wlać olej i dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy na drugą, rozgrzaną bez tłuszczu patelnię wyłożyć rozwałkowane wcześniej ciasto i przyrumienić je z jednej strony. Ciasto odwrócić na drugą stronę, wysmarować je śmietaną, po czym wyłożyć na to usmażony boczek z cebulą z drugiej patelni i posypać wszystko startym parmezanem. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Gotową potrawę posypać rukolą, skropić oliwą z oliwek i podawać z pokrojonymi gruszkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów