Enchiladas z kaczką i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 534
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 placki tortilli kukurydziane
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
- 1 kapusta pekińska
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 60 g orzeszków piniowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je z obu stron przez 40 sekund, po czym ściągnąć z patelni. Piersi z kaczki pokroić w drobną kostkę, oprószyć je mąką pszenną, szczyptą soli, pieprzem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, wyłożyć na placki tortilli, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz.
Przygotować pesto: do miksera wrzucić orzeszki pinii, obrany ze skóry czosnek, starty parmezan i świeżą bazylię. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na tortillę z kaczką na talerzu.
Kapustę pekińską umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Łuskane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je zrumienić na średnim ogniu i posypać nimi całość.
Przygotować pesto: do miksera wrzucić orzeszki pinii, obrany ze skóry czosnek, starty parmezan i świeżą bazylię. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na tortillę z kaczką na talerzu.
Kapustę pekińską umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Łuskane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je zrumienić na średnim ogniu i posypać nimi całość.
Komentarze (0)