Enchiladas z kaczką i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 534

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli kukurydziane
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je z obu stron przez 40 sekund, po czym ściągnąć z patelni. Piersi z kaczki pokroić w drobną kostkę, oprószyć je mąką pszenną, szczyptą soli, pieprzem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, wyłożyć na placki tortilli, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz.

Przygotować pesto: do miksera wrzucić orzeszki pinii, obrany ze skóry czosnek, starty parmezan i świeżą bazylię. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na tortillę z kaczką na talerzu.

Kapustę pekińską umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Łuskane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je zrumienić na średnim ogniu i posypać nimi całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów