Dorsz w pianie z białka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1680
Dorsz w pianie z białka
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie 1 jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu na talerzu, a na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Filety z dorsza podzielić na porcje, po czym panierować je najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Panierowane smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Białko jajka zmieszać z sokiem cytrynowym, po czym oba składniki zmiksować mikserem i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów