Dorsz gotowany z sosem sojowym i kapustą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2200
Składniki:
- 150 ml ciemnego sosu sojowego
- 40 g filetów z dorsza
- 3 dag zielonego groszku w łupinie
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rybę oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie kapustę białą pokroić w cienkie plastry i sparzyć 3 szklankami wrzącej lekko osolonej wody. Potem osaczyć ją z nadmiaru wody i zalać sokiem cytrynowym, wymieszanym z cukrem. Dorsza oprószyć pieprzem, solą, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i ugotować do miękkości, a następnie wyłożyć na talerz. Rybę zalać gotowym sosem i dodać do niej kapustę z sokiem cytrynowym. Groszek zielony zalać 2 szklankami wody, zagotować, odcedzić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)