Dorsz gotowany z sosem sojowym i kapustą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2200
Dorsz gotowany z sosem sojowym i kapustą
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml ciemnego sosu sojowego
  • 40 g filetów z dorsza
  • 3 dag zielonego groszku w łupinie
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie kapustę białą pokroić w cienkie plastry i sparzyć 3 szklankami wrzącej lekko osolonej wody. Potem osaczyć ją z nadmiaru wody i zalać sokiem cytrynowym, wymieszanym z cukrem. Dorsza oprószyć pieprzem, solą, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i ugotować do miękkości, a następnie wyłożyć na talerz. Rybę zalać gotowym sosem i dodać do niej kapustę z sokiem cytrynowym. Groszek zielony zalać 2 szklankami wody, zagotować, odcedzić i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów