Ditalini z ciecierzycą i grissini
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 666
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 400 g makaronu ditalini
- 250 g paluszków grissini
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej ciecierzycą przełożyć do miski. Bulion warzywny zagotować na średnim ogniu w rondlu, dodać do niego przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano, wlać do tego śmietanę, wymieszać i zagotować. Gorącym bulionem zalać makaron z ciecierzycą w misce. Całość posypać natką zielonej pietruszki i podawać z grissini.
Komentarze (0)