Cukinia faszerowana z bakłażanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4296
Składniki:
- 30 g szynki wędzonej
- 30 dag mozzarelli
- 10 dag tartego sera żółtego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 2 papryki czerwone
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka ryżu
- mielona bazylia
- mielony tymianek
- mielone oregano
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- natka zielonej pietruszki
- świeży tymianek
- 4 arkusze folii aluminiowej
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki, a wydrążony miąższ drobno posiekać. Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć środki, drobno je pokroić i oprószyć szczyptą soli, aby puściły sok. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę. Paprykę pozbawić nasion i drobno pokroić. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ryżem. Dodać do tego pokrojoną paprykę, połowę cebuli z czosnkiem (drugą połowę pozostawić do bakłażanów), doprawić szczyptą oregano, tymianku, solą oraz pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, 3 łyżki oliwy i wszystko dokładnie wymieszać
Wymieszanymi składnikami nadziać cukinię. Ser mozzarella pokroić na drobne kawałeczki, dodać do niego drugą połowę pokrojonej cebuli z czosnkiem, pokrojone drobno pomidory, oprószyć mielonym oregano, tymiankiem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć wydrążonych bakłażanów, wysmarowanych 3 łyżkami oliwy.
Wszystkie faszerowane warzywa zawinąć w arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki i świeżym tymiankiem.
Wymieszanymi składnikami nadziać cukinię. Ser mozzarella pokroić na drobne kawałeczki, dodać do niego drugą połowę pokrojonej cebuli z czosnkiem, pokrojone drobno pomidory, oprószyć mielonym oregano, tymiankiem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć wydrążonych bakłażanów, wysmarowanych 3 łyżkami oliwy.
Wszystkie faszerowane warzywa zawinąć w arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki i świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)