Ciastka z wróżbami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1731
Ciastka z wróżbami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml letniej wody
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • drewniane kołeczki

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Mąkę pszenną, kukurydzianą oraz płatki owsiane zmieszać ze sobą. Dodać rodzynki, szczyptę soli, wlać 0,5 szklanki oleju, letnią wodę z wymieszanym cukrem i wyrobić z całości ciasto. Następnie włożyć je na 20 minut do lodówki, potem wyciągnąć i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto podzielić na 10 cm plastry, które następnie nawinąć na drewniane kołeczki. Rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć ciasto z kołkiem i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, usunąć kołki i włożyć przygotowane wróżby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów