Chowder z małżami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1567
Składniki:
- 350 g małży marnowanych w zalewie Aakerman
- 4 szklanki wody
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyki masła
- 2 łyżki czerwonego octu
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 mały seler
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć je do rondla. Małże odcedzić z zalewy (zalewy nie wylewać), pokroić je na małe kawałki, po czym wraz z zalewą dodać do składników w rondlu. Dodać do tego masło i dusić pod przykryciem do czasu, aż masło się roztopi. Wtedy wlać do tego wodę i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem czerwonym i dobrze wymieszać. Następnie śmietanę przelać do kubka, wsypać do niej mąkę, wlać do tego 2 łyżki gotowanego wywaru i dobrze rozmieszać. Rozmieszane składniki przelać do całości. Wszystko, ponownie dobrze wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)