Chleb słonecznikowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2216
Chleb słonecznikowy
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml letniej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki razowej
  • 50 g kaszy manny
  • 40 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z solą oraz letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 7 minut. Następnie mąkę pszenną zmieszać z mąką razową i kaszą manną. Potem wlać do tego roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i trzymać przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, dodając do tego łuskany słonecznik i przełożyć je do odpowiedniej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 45 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów