Bulion z makaronem i pulpetami z indyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1225
Bulion z makaronem i pulpetami z indyka
fot. ralphhogaboom / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g makaronu nitki
  • 2 marchewek
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Pulpety:
  • 300 mielonego mięsa z indyka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 marchewki gotowane
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić na 1 l gotującej się lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i przełożyć do rondla. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonej marchwi w rondlu. Następnie oba składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości marchwi.

Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Marchew gotowaną pokroić w drobna kostkę i dodać do mielonego mięsa z indyka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym uformować z nich małe kulki ręcznie. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Potem ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążku kubkiem. W wycięte krążki zawinąć przygotowane wcześniej kuli mięsne z innymi składnikami i całość skleić ręcznie. Wszystko wrzucić do 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu pulpety wyciągnąć z wody, przełożyć je do makaronu w misce i zalać składniki wrzącym bulionem z marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów