Boczek z kiełbasą i jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1079
Boczek z kiełbasą i jabłkami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g surowego boczku w plastrach
  • 150 g wędzonego boczku
  • 6 jabłek (Lobo)
  • 4 peta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Jabłka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Jabłka przekroić w górnej części i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Boczek wędzony oraz 2 pęta kiełbasy śląskiej pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do składników w misce wsypać część natki zielonej pietruszki oraz po 0,5 łyżeczki suszonego majeranku i tymianku. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej jabłek, a następnie nakryć górną częścią przekrojonych jabłek i przełożyć je do brytfanki. Boczek surowy oprószyć pozostałą częścią suszonego majeranku, tymianku oraz natką zielonej pietruszki, po czym dodać do niego pokrojoną w słomkę kiełbasę śląską i razem zawinąć w rulony. Rulony dodać do składników w brytfance. Wszystko skropić olejem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C stopni. Piec na rumiany kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów