Lumpia

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 12142
Lumpia
fot. adie reed / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego
  • 20 g kiełków fasoli mung
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 2 liście sałaty
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Obrać dymkę, czosnek, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie dodać do tego mięso mielone, zrumienić, dodać kiełki fasoli mung oraz pokrojoną drobno marchew. Całość doprawić pieprzem, solą i majerankiem, dokładnie wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć ognia i osączyć z tłuszczu.

Papier ryżowy skropić letnia wodą, nałożyć na niego smażone składniki i zwinąć w rulony. Rozgrzać 0,5 szklanki oleju na patelni i smażyć rulony z każdej strony na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę. Gotowy sos słodko-kwaśny przelać do małych miseczek i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów