Befsztyk ze smażonym serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1674
Befsztyk ze smażonym serem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g wołowiny bez kości
  • 30 g żółtego sera w kawałku
  • 2 łyżki maki
  • 1 jajko
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka ananasa w kostce
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Mięso umyć, podzielić na porcje, posolić, oprószyć pieprzem, smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor i przełożyć na talerz. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać drobno. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego czosnek, zeszklić, dodać paprykę, cukinię, posolić i smażyć około 2 minut. Po tym czasie dodać do tego osączonego ananasa z puszki, wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie przełożyć do mięsa. Jajko roztrzepać widelcem, obtoczyć w nim pokrojony na grube plastry ser, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Ser dodać do całości i udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów