Bataty zapiekane z ciecierzycą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1445
Składniki:
- 2 duże bataty
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, oprószyć je przyprawą garam masala i wymieszać. Bataty oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu bataty przekroić na połowy. Następnie wyłożyć na nie przyprawioną ciecierzycę i całość posypać szczyptą soli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, położyć na talerz i polać jogurtem greckim. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)