Banh Cuon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2834
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 15 g suszonych podgrzybków
- 5 płatów papieru ryżowego
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 kapusta pekińska
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ogórka pokroić w słomkę i dodać do pokrojonej kapusty pekińskiej. Mięso mielone przełożyć do miski. Suszone podgrzybki przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody i moczyć przez 15 minut. Namoczone postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie i pokroić na drobne kawałki. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojone grzyby i smażyć je przez 1,5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżką na płaty papieru ryżowego. Wszystko zawinąć w rulony i wrzucić do płaskiego rondla z gotującą się wodą. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z wody i dodać do pokrojonych warzyw na talerzu. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)